• Sada World Stage
  • Sljedeće 19.50H 3 From 1
  • Kasnije 20.00H Hip Hop Chart
  • Još kasnije 20.50H 3 From 1

Vijesti

Tupac Shakur
Vijesti

O čemu se zapravo radi kod "Tupac holograma"?

Objavljeno 22.04.2012. 00:00h
Kako piše Wall Street Journal, spektakularno pojavljivanje preminulog repera na festivalu Coachella ne dugujemo modernoj 3D tehnologiji - već optičkoj iluziji poznatoj već više od 150 godina...

Kako je već i bilo objašnjeno ranije, virtualni Tupac Shakur koji se pojavio prošlog tjedna na pozornici festivala Coachella nije bio napravljen u 3D tehnologiji - tvrtka AV Concepts je zapravo projicirala 2D "sliku" preminulog repera koju je kompjuterski generirala tvrtka Digital Domain Media.

Međutim, kako cijela ova stvar zapravo radi? Wall Street Journal je proveo malo istraživanje, a u njihovom tekstu stručnjak za optičke iluzije Jim Steinmeyer otkriva da se tehnologija temelji na triku poznatom kao "Pepper's Ghost" ("Pepperov duh", dobio ime po profesoru John Henry Pepperu), koji svoje porijeklo vuče još iz XIX stoljeća:

"Ovaj efekt je prvi put upotrebljen prilikom dramatizacije djela "The Haunted Man and the Ghost's Bargain"  Charlesa Dickensa, a predstavljen je još 1862. u Royal Polytechnic institutu u Londonu. Efekt se temelji na komadu stakla koje je postavljeno pod određenim kutem i na koje se željena slika projicira. Komad stakla može istovremeno biti nevidljiv, ali i prikazivati sliku, a sve zavisi od toga pod kojim je kutem postavljen u odnosu na publiku."

Tupac hologram šema

Naravno, sada se više ne koristi obično staklo već ploča sintetičkog materijala po imenu Mylar, statične i zamućene slike "duhova" su zamijenile pokretne digitalno snimljene animacije u HD rezoluciji, ali princip ostaje više-manje isti - u pitanju je dobra stara optička iluzija.

Reakcije na novo korištenje ovakve tehnologije su zaista bile burne - osim oduševljene publike i medija, Jackie Jackson je izjavio da će se na najavljenoj Jacksons "Unity Tour 2012" turneji kao hologram možda pojaviti i najslavniji brat - Michael Jackson, dok Dr. Dre za MTV News kaže da se nada da će kao hologrami uskoro možda ponovo nastupati i imena kao što su Marvin Gaye i Jimi Hendrix.

"Nisam siguran da još uvijek postoji tehnologija koja bi hologram prikazala na pozornici u tri dimenzije, u svih 360 stupnjeva - za sada, to je ravna slika koja samo djeluje kao da je trodimenzionalna kada se promatra iz određenog ugla - ali ja radim na nekim novim i drugačijim stvarima koje ću možda predstaviti u budućnosti." - kaže Dr. Dre, koji je i neka vrsta inicijatora akcije koja je rezultirala Tupacovim spektakularnim posmrtnim "nastupom".

Legendarni reper najavljuje i mogućnost da će on i kolega Snoop Dogg organizirati zajeničku turneju s "Tupacovim hologramom" - Dre kaže:

"Ovo je očigledno jedna povijesna i jako uzbudljiva inicijativa, i nešto što će biti značajno u budućnosti - sasvim bi imalo smisla prikazati ovako nešto i u Europi i ostatku svijeta."

Izvor: popcrush.com

Komentiraj

Želiš da ostaviš komentar? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se odmah i uključi se u raspravu.

Vezano

Vijesti

Alex Turner: 'R U Mine?' je nadahnuta Drakeom i Lil Wayneom

Frontmen govori o 'dubokoumnim' riječima novog singla Arctic Monkeys...

MTV za ponijeti! Prijavi se na naš newsletter ovdje: