• Sada Top 10@10
  • Sljedeće 11.00H Jukebox
  • Kasnije 12.00H 3 From 1
  • Još kasnije 12.10H Catfish: The Tv Show 6 Weekend

Vijesti / Ljubav i seks

Što točno trebate napraviti ako imate spolnu bolest? (iStock Photo)
Ljubav i seks

Što točno trebate napraviti ako imate spolnu bolest?

Objavljeno 18.04.2017. 16:30h Izvor slike: iStock Photo
Nemojte odmah paničariti ako je test pozitivan...

Travanj je inače mjesec osvještavanja o spolno prenosivim bolestima pa je pravo vrijeme za ovu vijest. Na kraju krajeva, čak pola populacije "pokupi" jednu od spolnih bolesti. Iako se taj podatak čini strašan, to znači i da testiranje ne smije biti sramota.

Većina spolno prenosivih bolesti se može liječiti ako im pristupite na pravi način, kaže Anne Hodder, seks terapeutkinja koja educira o spolnim bolestima u Planned Parenthood u Los Angelesu.

Jednom kad otkrijete da ste zaraženi, važno je kako pristupiti problemu.

Posjetite doktora

Ukoliko ste testiranje obavili u jednoj od besplatnih klinika ili napravili test kući, nakon toga svakako otiđite kod svog liječnika koji će vam odgovoriti na sva pitanja i uputiti vas što dalje. Ono što ne smijete jest postavljati sami sebi dijagnoze preko interneta gdje postoji more dezinformacija. "Uštedite si vrijeme i otiđite po profesionalni savjet. Ako osjetite da vas vaš doktor osuđuje, potražite drugog, a možete se pridružiti i nekom forumu gdje anonimno možete potražiti podršku od ljudi koji su isto prošli", kaže Anna.

Odmah počnite s terapijom

Bolest se može pogoršati ukoliko je ne tretirate na vrijeme, a ukoliko ste mijenjali partnere, možete nepotrebno zaraziti druge ljude. Recimo, ako odmah ne tretirati HPV, može se razviti karcinom, a neke spolne bolesti mogu povećati rizik od neplodnosti. Ukoliko vam se simptomi povuku, svejedno morate pratiti striktno upute liječnika.


Foto: iStock Photo

Recite svojim partnerima što prije

Vaši partneri ne moraju nužno imati istu spolnu bolest kao vi, ali svatko s kim ste bili u seksualnom kontaktu od kada ste posljednji put bili negativni bi je mogao imati. Iz poštovanja prema njima, javite im svoje rezultate. Recite im činjenicu da je vaš posljednji test bio pozitivan i da bi bilo preporučljivo da se i oni testiraju. Ukoliko ne možete skupiti hrabrosti i proslijediti im tu informaciju, postoji stranica za to. Zove se STDcheck.com koja može nekome e-mailom ili porukom javiti da možda ima spolnu bolest bez da otkrije od koga je poruka stigla.

Prakticirajte sigurani seks

Najbolje bi bilo da se suzdržavate od seksa dok niste bolest izliječili. Ukoliko su vam se simptomi povukli to ne mora značiti da je bolest izliječena. Neke bolesti čak i nemaju simptome. U svakom slučaju, najbolje bi bilo za to vrijeme i ubuduće koristiti kondom kako bi se zaštitili od spolnih bolesti. Pogotovo ako niste u stalnoj vezi.

Izvor: huffingtonpost.com

Komentiraj

Želiš da ostaviš komentar? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se odmah i uključi se u raspravu.

Vezano

Ljubav i seks

Pet velikih mitova o seksu

U koje, naravno, ne bi trebali vjerovati!

MTV za ponijeti! Prijavi se na naš newsletter ovdje: