• Sada Alternative Nation
  • Sljedeće 01.30H 3 From 1
  • Kasnije 01.40H 10 Biggest Tracks Right Now
  • Još kasnije 02.40H Music Non Stop

Vijesti / Intervju

MTV ti predstavlja mladog kantautora Jakoba Kobala (MTV Promo / Erik Mut)
Jakob Kobal
Intervju

MTV ti predstavlja mladog kantautora Jakoba Kobala

Objavljeno 20.01.2017. 13:40h Izvor slike: MTV Promo / Erik Mut
S Jakobom je razgovarao MTV dopisnik Erik Mut povodom njegovog nastupa na Eurosonic festivalu u Nizozemskoj, a publika iz regije imat će ga prilike vidjeti na nadolazećem festivalu MENT Ljubljana i uvjeriti se zašto je ovaj dvadesetdvogodišnjak ime na koje trebate obratiti pozornost...

Jakob Kobal je mladi slovenski kontautor koji svira emotivne indie folk pjesme na engleskom. Ne nedavno održanom Eurosonic festivalu u Nizozemskoj predstavio je svoj novi prateći bend, a uskoro će zavirati i na MENT Ljubljana.

Festival se održava od 1. do 3. veljače u glavnom slovenskom gradu, a na jednom mjestu okuplja mlade bendove iz cijele Europe, a ima i bogati konferencijski dio na kojem se okupljanju neka od najvažnijih imena u glazbenoj industriji.

Cijeli program MENT Ljubljana pogledajte OVDJE.

Zanima nas kako si uopće počeo, tko su bili tvoji glazbeni idoli?

Volim stariju glazbu, ali slušam neke akutalne glazbenike poput Bena Howarda i Jakea Bugga. Također volim Pink Floyd i The Doors i ostale starije stvari. Općenito volim glazbu koja ima jaki osjećaj.

Kako to da si se odlučio pjevati na engleskom umjesto na materinjem slovenskom?

Uglavnom sam slušao strane bendove, američke i engleske i, ne znam, lakše mi je bilo izraziti sebe na engleskom. Ne osjećam se ugodno pisati na slovenskom. Napravio sam to, ali ne nedavno.

Poslušajte njegov najpopularniji singl "cloudless skies":

Kako je odrastanje u Soveniji utjecalo na tvoju glazbu?

Bilo je čudno. Ljudi ti uvijek pokušavaju reći što trebaš raditi, pokušavaju te naučiti stvari i dati ti neke smjernice za dalje kao što to roditelji rade, svi ti uvijek pokušavaju učiniti život lakšim, ali ja mislim da trebaš raditi po svom i naći svoj put. Trebaš saznati što ti paše i što se pokreće iznutra.

Ako bi mogao živjeti u nekoj drugoj zemlji i graditi karijeru, u kojoj bi to bilo?

Svugdje. Želim obići svijet.

Kako izgleda tvoj proces stvaranja glazbe? Odakle dobivaš inspiraciju?

Uzmem gitaru i uglavnom probirem po njoj i nekad iznenada odsviram neki riff koji zvuči dobro i onda gradim oko njega.

Znači, prvo pišeš glazbu?

Nekad tekst i glazbu zajedno, nekad napišem riječi prvo. Pišem ideje na svoj mobitel ili negdje drugdje. Jednostavno zapišem. Jednako kao i kod riffa, gradim oo toga. Dobiješ ideju i gradiš oko nje, pokušavaš doći do cilja.

Kakav je osjećaj kad završiš pjesmu?

Osjećaj je odličan. Imam problema sa završavanjem pjesama. Lijepo je biti svjestan što dolazi i gdje želiš stati kad previše ideš u širinu.

Što misliš da će biti sljedeći korak u tvojoj karijeri? Što ti je cilj ove godine ili iduće?

Idem polako. Uživam u svakom trenutku, ne trčim pred rudo. Zadovoljan sam s malim stvarima. Ne znam. Za ovu godinu mi je cilj završiti album. Mislili smo da će to biti ranije, ali sve se odvijalo jako brzo i odlučili smo odgoditi. Cilje je svirati, imati nastupe s bendom, upoznati se bolje. To je to.

Razgovarao: Erik Mut
Foto: MTV Promo / Erik Mut

Komentiraj

Želiš da ostaviš komentar? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se odmah i uključi se u raspravu.

Vezano

Intervju

Stray Dogg: Krajnje je vrijeme da probamo nešto van Balkana

Nakon brojnih uspjeha na regionalnom terenu, uključujući i nedavno prvo mjesto na regionalnoj listi MTV Domaćica, Stray Dogg ekipa zaputila se u nizozemski Groningen, gdje su nastupali na čuvenom Eurosonic festivalu!

MTV za ponijeti! Prijavi se na naš newsletter ovdje: