• Sada Music Non Stop
  • Sljedeće 06.00H Morning Mix
  • Kasnije 07.10H 10 Biggest Tracks Right Now
  • Još kasnije 08.10H 3 From 1
Amy Winehouse
Artisti

Amy Winehouse

Izvor slike: Getty Images
Amy Jade Winehouse rođena je 14. rujna 1983. Ta je egleska pjevačica poznata po zanimljivoj mješavini glazbenih žanrova među kojima su R&B, soul, jazz, rock & roll i ska.

Winehouse je ipak najpoznatija po svom osjećajnom i snažnom glasu.

Njezin debitantski album ‘Frank’ iz 2003. je doživio komercijalni i kritički uspjeh u njezinoj rodnoj Britaniji, i osvojio brojne nagrade.

Na albumu se nalaze dvije obrade, a sve je ostale pjesme napisla Amy, uz koautore.

No tek ju je ‘Back to Black’ iz 2006. vinuo u status velike zvijezde, osvojivši 5 nagrada Grammy, među kojim i one za Najbolji album i pjesmu. Time je  izjednačila rekord broja osvojenih Grammyja za neku pjevačicu i postala najuspješnija Britanka u povijesti te nagrade.

Prvi sungl s tog albuma, koji je velikim dijelom autobiografski, bio je 'Rehab', a slijedili su ga 'You Know I'm No Good', 'Back to Black', 'Tears Dry on Their Own' i 'Love Is a Losing Game'. 'Back to Black' bio je sedmi najprodavaniji album 2008. godine u svijetu.

Amy je za taj album bila nominirana i za tri MTV Video Music Awardsa i četiri europske MTV nagrade , a od njih je jednu i osvojila.

Winehouse se smatra i utjecajem odgovornim za rast popularnosti pjevačica i soul glazbe. Neke od danas najpopularnijih mladih pjevačica poput Duffy, Lady Gaga, Lilly Allen, Pixie Lott i La Roux upravo nju navode kao veliku inspiraciju.

No, osim zbog pjevanja veliku pažnju medija zaokupio je i njezin upečatljiv stil odijevanja, koji je inspirirao brojne poznate modne dizajenre poput Karla Lagerfelda.

Još više se pisalo o njezinim problemima s drogom i alkohoom i autodestruktivnom ponašanju. Ona i njezin bivši muž Blake Fielder-Civil su od 2007. do razvoda sredinom 2009. bili redovna meta britanskih tabloida.

U siječnju iste godien pokrenula je vlastitu izdavačku kuću  Lioness Records, a prvi izvođač s kojim je potpisala ugovor je njezino 13-godišnje kumče Dionne Bromfield.

Umrla je 23. srpnja 2011. u svome domu u sjevernom Londonu.

Izvor: Wikipedia

http://creativecommons.org/choose/results-one?license_code=by-sa&jurisdiction=-&version=3.0〈=en

MTV za ponijeti! Prijavi se na naš newsletter ovdje: