• Sada Music Non Stop
  • Sljedeće 06.00H Morning Mix
  • Kasnije 07.10H 10 Biggest Tracks Right Now
  • Još kasnije 08.10H 3 From 1
Alicia Keys
Artisti

Alicia Keys

Izvor slike: Getty Images
Rođena 25. siječnja 1981. kao Alicia Augello Cook. Sa sedam godina je počela svirati klavir, a sa 14 je već pisala vlastite pjesme.

Završila je srednju umjetničku školu i upisala se na prestižno Sveučilište Columbia, a već je imala i ugovor s diskografskom kućom Columbia Records. Neko je vrijme pokušavala uskladiti obaveze, ali je uskoro napustila fakultet kako bi se posvetila glazbenoj karijeri. Za menadžera je izabrala Clivea Davisa, koji joj je pomogao da se odluči za umjetničko prezime Keys. S njim je prešla u  diskografsku kuću J Records i snimila pjesme "Rock wit U" i "Rear View Mirror", koje su se našle na soundtracima filmova ‘Shaft’ (2000.) i ‘Dr. Dolittle 2’ (2001.).

Prvi album ‘Songs in A Minor’ objavila je u lipnju 2001. i s njim debitirala na prvom mjestu Billboardove ljestvice. Album je prodan u 12 milijuna primjeraka diljem svijeta, a donio joj je i pet Grammyja, među kojima i onaj za Pjesmu godine. Ta je pjesma bila  "Fallin'", koja je provela šest tjedana na vrhu Billboardove ljestvice singlova. Drugi vrlo uspješan singl s tog albuma je bio "A Woman's Worth".

Drugi album, ‘The Diary of Alicia Keys’, objavila je u prosincu 2003. i opet debitirala na prvom mjestu Billboardove ljestvice. Ukupno je prodano osam milijuna primjeraka tog albuma. Od singlova treba izdvojiti "You Don't Know My Name",  "If I Ain't Got You", "Diary" i "Karma". Za "If I Ain't Got You" je 2004. osvojila MTV Video Music Award za Najbolji R&B spot, a s Lennyjem Kravitzom i Steviejem Wonderpm je na dodjeli otpjevala "Higher Ground".

Sljedeće godine je opet odnijela MTV-jevu nagradu za Najbolji R&B spot, ovaj put s "Karmom". Taj je put otpjevala "If I Ain't Got You", a na Grammyjima iste godine s Jamie Foxxom i Quincy Jonesom izvela Ray Charlesovu "Georgia on My Mind", te osvojila i četiri nagrade.

U srpnju 2005. je bila gošća MTV Unpluggeda, a taj je nasrup objavljen na CD-u i DVD-u u listopadu iste godine. I taj je album debitirao na prvom mjestu Billboardove ljestvice albuma.  

Svoj glumački debi Alicia je ostvarila 2007. u krimiću ‘Smokin' Aces’, u kojem zajedno s Benom Affleckom i  Andyjem Garcíom glumi plaćene ubojice. Iste je godine glumila i u filmu ‘The Nanny Diaries’, uz Scarlett Johansson i Chrisa Evansa.

Treći album ‘As I Am’ objavila je u studenome 2007., i njime opet debitirala na prvom mjestu Billboardove ljestvice. Najveći je hit bio prvi singl "No One", a treba još izdvojiti "Like You'll Never See Me Again", "Teenage Love Affair" i, "Superwoman". Album je prodan u gotovo šest milijuna primjeraka.  Iduće je godine osvojila još tri Grammyja.

Zajedno s Jackom Whiteom iz The White Stripesa snimila je pjesmu za ‘Quantum of Solace’, kod nas preveden kao ‘Zrno utjehe’, prvi duet u povijesti cikkusa o Jamesu Bondu. Alicia je 2008. glumila u filmu ‘Tajni život pčela’, uz Jennifer Hudson i Queen Latifahu.

Ona i njezin menadžer Jeff Robinson potpisali su ugovor s Disneyem, putem kojeg će raditi animirane i igrane filnove. U svibnju prošle godine službeno je objavila da je u vezi s producentom Swizz Beatzom, a nedavno su se i zaručili.

Svoj je četvrti studijski album, ‘The Element of Freedom’, Alicia objavila u prosincu 2009.

Debitirala je, po prvi put, na drugom mjestu Billboardove ljestvice. Prvi singl s tog albuma je "Doesn't Mean Anything".

Alicia Keys je kontraalt i ima raspon glasa od tri oktave. U karijeri je osvojila brojne nagarde i do sada ukupno prodala više od 30 milijuna albuma.

Izvor: Wikipedia

http://creativecommons.org/choose/results-one?license_code=by-sa&jurisdiction=-&version=3.0〈=en

Vezano

MTV za ponijeti! Prijavi se na naš newsletter ovdje: