• Sada Music Non Stop
  • Sljedeće 06.00H Morning Mix
  • Kasnije 07.10H 10 Biggest Tracks Right Now
  • Još kasnije 08.10H 3 From 1
Artisti

Alice in Chains

Osnovani su 1987. u Seattleu, prvu postavu čine pjevač Layne Staley, gitarist Jerry Cantrell, basist Mike Starr i bubnjar Sean Kinney, a vrhunac uspjeha ostvaruju ranih 90-ih.

Nakon što 1989. potpisuju ugovor s Columbia Records, sjajnu karijeru nagovješćuju prvi albumi „Facelift“ (1990.) i „Dirt“ (1992.). Potonji album donosi hitove kao što su „Would“, „Rooster“, „Them Bones“, „Angry Chair“ i „Down In A Hole“, osvaja i kritiku i publiku te postiže veliki komercijalni uspjeh prodavši se u četverostrukoj platinastoj nakladi.

Basista Mikea Starra ubrzo zamijenjuje Mike Inez, bivši basist Ozzyja Osburnea. Tijekom ljeta '93. Alice in Chains nastupaju na uspješnoj Lollapalooza turneji, a već sljedeće godine izdaju akustični EP 'Jar Of Flies' koji zasjeda na prvo mjesto ljestvice, kao prvi EP koji je ikada postigao takav uspjeh.

Layne se nakratko okreće vlastitim projektima, nakon čega se vraća s Alice in Chains u studio, što je rezultiralo izdavanjem trećeg istoimenog studijskog uratka. Novi album im donosi odlične kritike, ali i veliki komercijalni uspjeh - dospijeva na prvo mjesto Billboard ljestvice te se prodaje u dvostrukoj platinastoj nakladi. Uslijedio je nastup na MTV Unplugged showu, a live album s istog nastupa pušten je u prodaju kasnije te iste godine i popeo se na treće mjesto ljestvice.

Nakon Unpluggeda, bend nastupa na turneji u čast okupljanja grupe Kiss , a to je ujedno i bio njihov zadnji nastup sa Stanlyjem kao pjevačem. Uslijedio je niz Alice in Chains kompilacija i jedan live album.

Staley je preminuo 2002. godine, na dan kada je 8 godina ranije preminuo i Kurt Cobain. Nakon kraće stanke Alice in Chains se ponovno okupljaju, predstavljaju novog pjevača Williama DuWalla te izdaju najnoviji album „Black Gives Way to Blue“, koji je već prikupio najbolje ocjene glazbene kritike.

Diskografija / Studijski albumi

1990. „Facelift“

1992. „Dirt“

1995. „Alice in Chains“

2009. „Black Gives Way to Blue“

Vezano

MTV za ponijeti! Prijavi se na naš newsletter ovdje: