• Sada Music Non Stop
  • Sljedeće 06.00H Morning Mix
  • Kasnije 07.10H 10 Biggest Tracks Right Now
  • Još kasnije 08.10H 3 From 1
Artisti

Akon

Akon, pravim imenom Aliaune Damala Thiam, rođen je 16. travnja 1977. u St. Louisu, a djetinjstvo je provodio u Americi i Senegalu, dok se sa 7 godina nije skrasio u New Jerseyju.

Akon, pravim imenom Aliaune Damala Thiam, rođen je 16. travnja 1977. u St. Louisu, a djetinjstvo je provodio u Americi i Senegalu, dok se sa 7 godina nije skrasio u New Jerseyu. Tamo je otkrio dvije stvari koje su ga oblikovale u narednim godinama - hip-hop i kriminal.

Uhićen je zbog krađe automobila, zbog čega je prema nekim izvorima proveo i tri godine u zatvoru (1999.-2002.), što je prema nekim izvorima puka izmišljotina, odnosno marketinški trik. Akon tvrdi da je vrijeme iza rešetaka iskoristio kako bi se posvetio razvijanju glazbe, i nakon izlaska iz zatvora snimio je demo u kućnoj produkciji. Ta je snimka nekako dospjela do SRC/Universala, i ta je izdavačka kuća 2004. objavila njegov debitantski album Trouble. Na tom su albumu prevladavali utjecaji okolnosti u kojima je Akon odrastao, u Senegalu i Americi, u kombinaciji rapa s tekstovima u zapadnoafričkom stilu.

Njegov prvi single Locked Up ušao je na top ljestvice širom svijeta, a na Novom Zelandu je čak stigao i do broja 1.

Akonov drugi album Konvicted objavljen je 2006. Prvi singl s tog albuma Smack That feat. Eminem dospio je na 2. mjesto Billboardove ljestvice, a bio je i nominiran za nagradu Grammy. Sljedeći singl, na kojem je surađivao sa Snoop Doggom, I Wanna Love You prvi je Akonov uspon na najviše mjesto američkih top-lista. Isti je uspjeh postigao i trećim singlom It Don’t Matter.

Akon je 2007. surađivao s Gwen Stefani, na njezinom albumu The Sweet Escape, a iste je godine s Michaelom Jacksonom snimio remix hita Wanna Be Startin' Somethin kojij se pojavio na reizdanju Thrillera objavljenom povodom 25. obljetnice izlaska tog albuma.

Iako je nekoliko puta nominiran za MTV Music Award, Grammy i American Music Award, za sada je jedina ugledna glazbena nagrada koju posjeduje Grammy iz 2007. za najboljeg Soul/R&B pjevača.

Po vjeroispovjesti je musliman, zbog čega nikada nije konzumirao alkohol, što se prema riječima njegovih pjesama ne bi dalo zaključiti. Premda se pisalo da ima čak tri supruge, Akon je objasnio da ima samo jednu, ali da ima šestero djece sa tri različite žene.

U prosincu 2008. izdao je svoj treći studijski album Freedom.

 

Izvori. www.akononline.com, www.mtv.com

Vezano

MTV za ponijeti! Prijavi se na naš newsletter ovdje: