• Sada Music Non Stop
  • Sljedeće 06.00H Morning Mix
  • Kasnije 07.10H 10 Biggest Tracks Right Now
  • Još kasnije 08.10H 3 From 1
Artisti

A zar je to važno

Dino Osmanagić, Kristian Koščica i Edin Osmanagić inspirirani izvođačima Sex Pistols, Joy Division, David Bowie, Bauhaus, Sonic Youth i mnogim drugima osnovali su 1994. u Jastrebarskom bend A zar je to važno.

Pošto nisu imali volje za "skidanjem" pjesama odmah kreću s autorskim koje su mix svih navedenih izvođača.

U vlastitoj nakladi, 1995. godine objavljuju maxi singl "Nemir" o kojem, tada vrlo cijenjen časopis Heroina, odmah piše pozitivnu recenziju, kao o bendu koji obećava.

Kako je prolazilo vrijeme, glazbeni utjecaji su se nadograđivali, pa su pod snažnim utjecajem Majki s tadašnjim bubnjarom i basistom Domagojem Šlatom i Tomislavom Ivančićem, snimili rokerski album "Mrtav grad" u suradnji s malim jaskanskim izdavačem EKS. U to vrijeme na lokalnoj razini bend postaje vrlo popularan te u malom gradiću Jastrebarsko dobiva kultni status.

Krajem 90-ih, pod sve snažnijim utjecajem elektronske glazbe, bendova poput Chemichal brothers, braća Osmanagić počinju raditi na, nikad objavljenom albumu, "Prestanak svih zabrana", na kojem se našla pjesma "Krava pase", te je vrlo brzo postala popularna i samom tom činjenicom utjecala je na daljnji rad benda.

Iz anonimnosti izlaze početkom 2000. godine kada ih otkriva radio 101 odnosno njihovi novinari Sanja Pleša i Ilko Čulić. Publika radija 101 vrlo brzo je prihvatila zanimljiv glazbeni izričaj ovog benda te 2001. dolaze na prvo mjesto top liste "Cener" spomenutom pjesmom "Krava pase".

Na turističkom putovanju u Split pred samu 2002. godinu Dino Osmanagić slučajno upoznaje Nikolu Bebana sadašnjeg klavijaturistu banda, koji nakon toga počinje sudjelovati u snimanju novih pjesama.

Svaka nova pjesma ove skupine izuzetno je dobro prihvaćena među slušateljima radija 101 te ne ostaju i nezapaženi od strane izdavačkih kuća i potpisuju 2007. ugovor s Dancing Bearom. Iste te godine izlazi im maxi singl „Rozi bicikl” koji se vrti na radio postajama širom Hrvatske ali i u Bosni i Sloveniji. Tada im se pridružuju Filip Hrelja na bubnjevima Darko Vlahović na bas gitari, a u prosincu 2008. godine izlazi im prvi službeni album „O čemu sanja Adam Zemsta iz Triera”. Album nailazi na vrlo dobre kritike te je jako dobro prihvaćen i od strane publike. Najčešći komentari slušatelja su: originalni, zanimljivi, duhoviti, čudni, ljudi pa što je ovo!?

Nakon „mukotrpnog” traženja gitarista, 2009. godine, bendu se pridružuje Mirko Kolovrat, i time „A zar je to važno” postaje skupina mladih glazbenika koje povezuje profesionalizam i prijateljstvo te otvorenost novim idejama.

Kroz jedno desetljeće traženja, danas je „A zar je to važno”, skupina mladića iz različitih gradova, Splita, Jastrebarskog, Samobora, Bjelovara i Zaprešića. Iako su se članovi mijenjali, ono što je ostalo isto jest prepoznatljivi stil koji je rezultat različitih glazbenih pravaca, od klasičnog rocka do najnovije elektronske glazbe što će imati prilike vidjeti i publika diljem zemlje, jer što je važno nego svirati, svirati i samo svirati. Sve govori da je ovo postava koja će napraviti veliki iskorak u radu ovoga banda.

Izvor: Facebook

Vezano

MTV za ponijeti! Prijavi se na naš newsletter ovdje: